Slaget om Lorette

Vid "den stora kapplöpningen till havet" erövrade tyskarna den norra änden av Lorette-åsen väster om Arras. Därigenom kontrollerade de utsikten över slätten fram till nästa ås, den vid Vimy. Därför gjorde fransmännen enorma ansträngningar att erövra den liksom byarna öster och norr om den (Ablain och Souchez). Förlusterna var enorma på båda sidor, eftersom man ännu var mycket oerfaren i konsten att erövra befästa ställningar.

Museet uppe på åsen. Det ser alltid stängt ut men tittar man på dörren som gömmer sig inne i valvet hittar man en liten lapp med ordet "ouvert", så ringer man på klockan och en liten tant tittar ut och önskar en välkommen. Oerhört många föremål men tyvärr är fotografering förbjuden.

Slagfältet på Lorette-åsen. Främsta franska linjen till höger, främsta tyska linjen till vänster. Inte många meter mellan dem. I bakgrunden Notre Dame de Lorette.

Utsikten från Lorette mot nordost. Vid horisonten till vänster ser man åsen vid Vimy. Byn nedanför åsen är Souchez. Inte undra på att tyskarna ville ha kontroll över denna punkt. Slagfältet sträckte sig 1914 och 1915 nedanför åsen (från vänster ungefär till bildens mitt) men efterhand trycktes tyskarna tillbaka till Vimy.