Tvätten i Venedig

I Kalle Anka på julafton finns flera stående inslag, som man skulle bli besviken över att missa (om man fortfarande är barnslig nog att anse att detta program är en omistlig julaftonstradition), och ett av dem är Lady och Lufsen. För mig är höjdpunkten ögonblicket när kameran lyfter från hundparet för att visa en typisk neapelmiljö: tvätten som hänger tätt över gränderna tonar över i lövverket över en stig i en park. Detta är en bild ur levande livet, vilket var och en kan intyga som varit i Neapel och gått längs någon av huvudgatorna och tittat uppåt gränderna.

Denna tvätt är ingalunda unik för Neapel. Den finns även i Venedig, och där hänger tvätten inte alltid i gränderna, den framstår ibland som allestädes närvarande. Det innebär inte att den är påträngande på något sätt. Den kanske kikar fram försynt i en tvärkanal till någon genomfartsled, helt oberörd av folklivet nedanför.

Eller också dekorerar den en vägg vid en gränd.

Torg är lite mer offentliga platser, men tvätten måste ju torka ändå.

En lite mer neapolitansk touche: man kan undra över hur arrangemanget med tvättlinorna fungerar i praktiken – delar två hushåll på en lina eller har alla var sin? Hur fäster man då linan på andra sidan kanalen?

Folklivet går som sagt vidare utan att bekymra sig om det täta lövverket rakt ovanför huvudet.

Inte ens en restaurang eller dess gäster känner sig besvärade.

Som avslutning får tvätten spegla sig i kanalens vatten.

 

Alla bilder från november 2007 eller 2011. År 2009 regnade det hela tiden till stor besvikelse för tvättjägaren.

 

12 november 2011