Landskap

Under arbete - det kommer mycket mer.Picardie är ett mäktigt landskap med sina långa, svepande åsar och dalgångar som man dyker ner i och upptäcker dolda städer. Nedan den goda staden Albert som sticker upp sin förgyllda kyrkspira. Den spiran hängde på sned under större delen av kriget.


Flanderns landskap är inte lika vackert i mina ögon, men det duger. Nedan syns utsikten från ett av många kanadensiska minnesmärken i närheten av Sanctuary Wood Cemetery (CWGC 168) vid Zillebeke i Flandern. Ieper (Ypres på franska, Wipers på engelska) syns på avstånd. Tyskarna hade en strålande utsikt över hela denna utbuktning i det allierades linjer.


Artois är jordbruksland - åkrarna är väldiga och dominerar landskapet, vare sig de är nyplöjda eller gröna av majs eller sockerbetor. Nedan en nyplöjd åker utanför Arras en tidig vårdag. Mont St.-Eloi i bakgrunden med sitt söndersprängda torn. Till höger sträcker sig Loretteåsen, föremålet för så bittra strider år 1914 och 1915


Åkrarna gömmer på många hemligheter från det stora kriget och de kryper fram vid plöjningen. Därför ser man ofta folk gå på långa led längs med fårorna. De letar efter rester från kriget - en okreverad granat, en skelettdel, ett rostigt gevär.

COPYRIGHT © Hans Aili